kontrolka poziom oleju

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Nadwozie.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
michalsur

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Radom
Posiadane auto: Citroen C3 1.1
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sro 08 Lip 2009, 22:32    Temat postu: kontrolka poziom oleju Odpowiedz z cytatem

http://www.postimage.org/image.php?v=PqYUkFr <<< Mam pytanie.. Gdy zapalam samochód wyskakuje mi taka kontrolka jak na pokazanym wyżej linku. Może mi ktoś powiedzieć co jest nie tak i co muszę zrobić aby mi się nie pokazywała?[/img]
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
anrex

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dąbrowa Górn.
Posiadane auto: Citroen C3 1.1 2002r. - Ford Escort 1.3i MK7 1995r
Piwa: 6/8
PostWysłany: Czw 09 Lip 2009, 21:33    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ta kontrolka pokazuje poziom oleju silnika. Wyglada że masz poziom poniżej "minimum". Sprawdż bagnetem poziam oleju,
- jeżeli poziom na bagnecie jest poiniżej zakresu - dolej olej tak do polowy miarki.
- jeżeli jednak miarka na bagnecie pokazuje że jest o.k. to najprawdopodobniej padl czujnik pozimu oleju.
Ostrzeżenie:
Jężeli miarka pokaże pozim oleju poniżej "minimum" nie uruchamiaj silnika zanim nie uzupelnisz oleju.
_________________
zajrzyj tutaj: http://www.akolibri.republika.pl/index.html
e-mail zawsze dostępny
Pozdrawiam: anrex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości) Wystawiono 1 piw(a)
Dimma

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 21 Kwi 2009
Posty: 14
Skąd jesteś (miejscowość/region): Kraków
Posiadane auto: Citroen C3 1,4 HDI 2004r
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sob 11 Lip 2009, 11:10    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

anrex napisał:
Ta kontrolka pokazuje poziom oleju silnika. Wyglada że masz poziom poniżej "minimum". Sprawdż bagnetem poziam oleju,
- jeżeli poziom na bagnecie jest poiniżej zakresu - dolej olej tak do polowy miarki.
- jeżeli jednak miarka na bagnecie pokazuje że jest o.k. to najprawdopodobniej padl czujnik pozimu oleju.
Ostrzeżenie:
Jężeli miarka pokaże pozim oleju poniżej "minimum" nie uruchamiaj silnika zanim nie uzupelnisz oleju.


Nie pokręciłeś czegoś czasem ? U mnie jest odwrotnie - jak mam gorący silnik i włączę stacyjkę to mam trzy kółka mniej a jak ostygnie to jedno . Więc które wskazania są właściwe. Na miarce bagnetu ma prawie pełno.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość gadu-gadu Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
anrex

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dąbrowa Górn.
Posiadane auto: Citroen C3 1.1 2002r. - Ford Escort 1.3i MK7 1995r
Piwa: 6/8
PostWysłany: Sob 11 Lip 2009, 16:46    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie coś nie tak. Poprzednie zdjęcie bylo inne. Teraz przeglądając zdjęcie mam kompletny scan instrukcji. Poprzednio, przy pisaniu odpowiedzi byl tylko jeden rysunek, trzeciej opcji ,
coś takiego < F _ _ _ _ _ >
co sklonilo mnie to takiej tezy. Taka opcja (patrz instrukcja) wskazuje na poziom oleju poniżej MINIMUM.
Tej opcji wskazania nie da się wylączyć. Zawsze będzie Ci pokazywalo przez kilka sekund po wlączeniu zaplonu.
Wlaściwe wskazania odczytuje się zawsze na ZIMNYM silniku. Więc jeżeli na simnym silniku masz o jedno kólko mniej a na bgnecie lekko poniżej MAX to jest o.k.
Na gorącym silniku będziesz mial inne wskazania gdyż część oleju jest rozprowadzona po kanalikach smarnych silnika. Patrz instrukcja. Pisze, że sprawdzanie poziomu oleju powinno się odbywać po min. 10-15 minutach od wylączenia silnika stawiając samochód na równej powierzchni. Te 10 min jest potrzebne żeby olej splynąl z powrotem do miski olejowej.
_________________
zajrzyj tutaj: http://www.akolibri.republika.pl/index.html
e-mail zawsze dostępny
Pozdrawiam: anrex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
michalsur

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Radom
Posiadane auto: Citroen C3 1.1
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sob 11 Lip 2009, 20:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wymieniłem olej i filtr oleju ii dalej się to pokazuje więc chyba tak musi być ale dzięki za odpowiedz.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
anrex

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dąbrowa Górn.
Posiadane auto: Citroen C3 1.1 2002r. - Ford Escort 1.3i MK7 1995r
Piwa: 6/8
PostWysłany: Sob 11 Lip 2009, 20:39    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

No niestety musi być. Zwróć uwagę, po każdorazowym wlączeniu zaplonu na wyświetlaczu przez kilka sekund przedstawiane jest kolejno:
- wskaźnik poziomu oleju silnika (to o czym rozmawiamy)
- sygnalizator przeglądów (kluczyk i ilość km do następnego przeglądu)
- glówny licznik kilometrów
- dzienny licznik kilometrów
i niestety, te informacje musisz "przelknąć" czy chcesz czy nie.
Ja osobiście uważam za pomocne.
_________________
zajrzyj tutaj: http://www.akolibri.republika.pl/index.html
e-mail zawsze dostępny
Pozdrawiam: anrex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
michalsur

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Radom
Posiadane auto: Citroen C3 1.1
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sob 12 Wrz 2009, 13:19    Temat postu: licznik Odpowiedz z cytatem

Mam pytanie... podczas jazdy na liczniku widnieje od jakiegoś czasu "0km" ile bym nie jechał mam 0... co może być przyczyna może jest ktoś w stanie mi pomoc ?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
anrex

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dąbrowa Górn.
Posiadane auto: Citroen C3 1.1 2002r. - Ford Escort 1.3i MK7 1995r
Piwa: 6/8
PostWysłany: Sob 12 Wrz 2009, 19:58    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Trudno powiedzieć. Jak się oriętuję to szybkość jest pobierana z walu przez komputer. Czeka Cię chyba wizyta w ASO, samemu nic nie zrobisz.
Wyczytalem gdzieś w necie że na pewne niedomagania komputera czasami pomaga taki wybieg. Odlączenie akumulatora na kilkanaście minut, ponowne podlączenie i t.zw "samoadaptacja" zgodnie z opisem który jest pod tym linkiem
http://www.akolibri.republika.pl/c3/akumulator_rozruch/aku__samoadaptacja.jpg
Zaznaczam, podobno, ja nie sprawdzalem, jeżeli nie pomoże to napewno nie zaszkodzi. Warto spróbować.
_________________
zajrzyj tutaj: http://www.akolibri.republika.pl/index.html
e-mail zawsze dostępny
Pozdrawiam: anrex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
michalsur

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Radom
Posiadane auto: Citroen C3 1.1
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sob 19 Wrz 2009, 23:11    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zrobiłem tak jak mi powiedziałeś i rzeczywiście nic nie zaszkodziło jednak tez nie pomogło ;p;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
anrex

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 02 Sie 2008
Posty: 135
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dąbrowa Górn.
Posiadane auto: Citroen C3 1.1 2002r. - Ford Escort 1.3i MK7 1995r
Piwa: 6/8
PostWysłany: Nie 20 Wrz 2009, 17:05    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A szkoda. Bo byloby dobre panaceum na zwariowany komputer. Może kiedyś komuś w jakimś przypadku pomoglo stąd ten przepis.
_________________
zajrzyj tutaj: http://www.akolibri.republika.pl/index.html
e-mail zawsze dostępny
Pozdrawiam: anrex
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
michalsur

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Lip 2009
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Radom
Posiadane auto: Citroen C3 1.1
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pią 30 Paź 2009, 03:09    Temat postu: Wymiana pompy Odpowiedz z cytatem

Chciałem sie spytać ile kosztuje wymiana pompy paliwowej do c3 1.1 2002 rok? Jeśli ktos sie orientuje jaka mniej wiecej to cena byłbym wdzięczny
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Nadwozie. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group