Nasze ulubione potrawy


Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> kącik kulinarny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
nnie82

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 03 Kwi 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań
Posiadane auto: Cadillac CTS II
Piwa: 0/0
PostWysłany: Wto 15 Kwi 2014, 13:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

apropo potraw greckich. Nie wiem czy macie u siebie w mieście restaurację Greco. Miałam okazję kiedyś jeść tam zupę rybną. Smakowała jak podgrzana puszka byle jakiej ryby Razz Smaczna nawet. Nie wiem czy pytać o przepis w restauracji czy po prostu kupić puszkę, podgrzać i przelać do miski Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
emilk

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 22 Kwi 2014
Posty: 13
Skąd jesteś (miejscowość/region): Śląsk
Posiadane auto: Fiat Punto
Piwa: 1/0
PostWysłany: Czw 24 Kwi 2014, 07:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

U mnie jest ta restauracja, ale w sumie nie zachęciło mnie na tyle żeby tam wejść. Ostatnio mam 'fazę' na szpinak: pierogi, naleśniki, lasagne, nawet pizza!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
6232

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 4
Skąd jesteś (miejscowość/region): Łódź
Posiadane auto: FSO Polonez
Piwa: 0/0
PostWysłany: Czw 24 Kwi 2014, 17:21    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nie przepadam za oryginalnymi potrawami :P Lubię jedzenie proste i syte :) Uwielbiam szpinak i wszystko, co w składzie tenże szpinak ma- makaron ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem i serem (mój faworyt), szpinakowy makaron, pierogi ze szpinakiem oraz lasagne szpinakową :)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
OLEG22

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość/region): Świętochłowice
Posiadane auto: MINI One/Cooper/Cooper S - R50/R52/R53
Piwa: 0/0
PostWysłany: Nie 27 Kwi 2014, 14:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie:-)
a ja dzisiaj przy niedzieli gotuję tradycyjny, polski rosołek a na drugie będzie mięsko i ziemniaczki z surówką, kurczak bedzie w carry więc coś innego:)
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
BOBIK3

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość/region): Konin
Posiadane auto: Ford Transit VII
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pon 28 Kwi 2014, 08:28    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Zazdroszczę. Ja nie mam czasu kompletnie na gotowanie i ostatnio jak coś jadam to zawsze na szybko. Zazwyczaj kanapka zrobiona i zjedzona w biegu. Tak czy inaczej jak już jadam dobry obiad to w restauracji. Kiedyś jak było więcej czasu to często na stole gościła lasagne - mój specjał.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
lena99

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość/region): Koszalin
Posiadane auto: Opel / Vauxhall Astra G
Piwa: 0/0
PostWysłany: Sro 30 Kwi 2014, 21:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja już nie mogę się doczekać aż będę mogła przyrządzić leczo ze świeżych produktów z ogródka, a nie szklarniowych pseudo warzyw. a jutro na stole królują pulpeciki w sosie koperkowym :) a jakie menu u was?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
MRKURT79

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 06 Kwi 2014
Posty: 3
Skąd jesteś (miejscowość/region): Chorzów
Posiadane auto: Mercedes M-Klasse W163
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pon 05 Maj 2014, 10:32    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ja kocham treściwe dania ociekające tłuszczem Smile dawną polską kuchnię , pieczoną golonkę z kapustką kiszoną gotowaną i zasmażaną, pierogi ze skwarkami Smile

____________________


Ostatnio zmieniony przez MRKURT79 dnia Sro 26 Lis 2014, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Fredrickwks98

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 19 Mar 2014
Posty: 8
Skąd jesteś (miejscowość/region): wrocław
Posiadane auto: VOLKSWAGEN
Piwa: 0/0
PostWysłany: Czw 15 Maj 2014, 10:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Naprawdę wyśmienitym daniem jest wędzony łosoś z cytryną, pieprzem i serkiem mascarpone zajadany z makaronem, uwielbiam to danie, bo jest przepyszne, wspaniałe danie na obiad czy imprezę, polecam każdemu serdecznie:) jak będzie potrzeba moge podac przepis:)

Ostatnio zmieniony przez Fredrickwks98 dnia Sro 26 Lis 2014, 21:40, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Zybi_wroc

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 04 Cze 2014
Posty: 21
Skąd jesteś (miejscowość/region): Dolny Śląsk
Posiadane auto: c4 sedan
Piwa: 1/1
PostWysłany: Sro 18 Cze 2014, 15:31    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Chodzi za mną stek w wykonaniu mojej zony… Taki krwisty, niedopieczony Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
ciekawa.forumowiczka

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 18 Lip 2014
Posty: 9
Skąd jesteś (miejscowość/region): Cieszyn
Posiadane auto: Audi
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pią 18 Lip 2014, 13:29    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Uwielbiam dania z kuchni włoskiej, a najbardziej risotto z pieczarkami i lasagne.
_________________
PKT.22
Za pośrednictwem forum ,na naszych plecach chcesz wypromować inną stronę motoryzacyjną ?
Proponuję zaczać od ustaleń z autoadmin-em forum auto.com.pl
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Breanna1201

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 5
Skąd jesteś (miejscowość/region): Kielce
Posiadane auto: Subaru Forester
Piwa: 0/1
PostWysłany: Pią 15 Sie 2014, 19:24    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

W sezonie letnim na stole królują u nas sałatki i zupy krem. Szczególnie brokułowa i cukiniowa. Bez zagęstnika w postaci śmietany, można ta samo dobrze zagęścić małym młodym ziemniaczkiem Wink Wystarczy wlać do zupy mniej wody, a zmiksowane warzywa same zrobią gęstą papkę.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Raffael

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 21 Wrz 2014
Posty: 10
Skąd jesteś (miejscowość/region): Łódź
Posiadane auto: Mazda 6
Piwa: 0/0
PostWysłany: Nie 21 Wrz 2014, 14:01    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

A u mnie dizś tatar - produkcji mojej żonki, czyli najlepszy jaki moze być. Generalnie uwielbiam mięso pod wszelkimi postaciami a przymusowy wegetarianizm bylby dla mnie najwieksza karą.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Adam27

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 01 Wrz 2014
Posty: 7
Skąd jesteś (miejscowość/region): Podlaskie
Posiadane auto: kia
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pią 26 Wrz 2014, 12:19    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ja osobiście lubie strasznie gulasz węgierski Smile ale z żona ostatnio praktykujemy śniadanka z tej strony (tu była reklama pkt.22)
palce lizaćSmile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
AdiGostowski

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 02 Paź 2014
Posty: 11
Skąd jesteś (miejscowość/region): Brzesko
Posiadane auto: Vel Satis 2.0
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pią 03 Paź 2014, 12:51    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Wypróbowałem ten przepis wczoraj wieczorem. Pycha Smile Od siebie polecę kapitalne grzanki, które też miałem okazję ostatnio przygotowywać: https://www.winiary.pl/przepis.aspx/9327/grzanki-z-sosem-wloskim
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
LaticiaEuro2443

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 08 Kwi 2014
Posty: 8
Skąd jesteś (miejscowość/region): Mysłowice
Posiadane auto: Iveco New Daily
Piwa: 0/0
PostWysłany: Wto 07 Paź 2014, 15:00    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

placek po węgiersku

Składniki

4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie
tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego

Etapy przygotowania

1

Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
2

Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
3

Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba
4

Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> kącik kulinarny Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Strona 3 z 6

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group