Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
nnie82
Czytelnik
Dołączył: 03 Kwi 2014 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość/region): Poznań Posiadane auto: Cadillac CTS II
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Wto 15 Kwi 2014, 13:19 Temat postu: |
|
|
apropo potraw greckich. Nie wiem czy macie u siebie w mieście restaurację Greco. Miałam okazję kiedyś jeść tam zupę rybną. Smakowała jak podgrzana puszka byle jakiej ryby Smaczna nawet. Nie wiem czy pytać o przepis w restauracji czy po prostu kupić puszkę, podgrzać i przelać do miski |
|
Powrót do góry |
|
|
emilk
Czytelnik
Dołączył: 22 Kwi 2014 Posty: 8 Skąd jesteś (miejscowość/region): Śląsk Posiadane auto: Fiat Punto
Piwa: 1/0
|
Wysłany: Czw 24 Kwi 2014, 07:31 Temat postu: |
|
|
U mnie jest ta restauracja, ale w sumie nie zachęciło mnie na tyle żeby tam wejść. Ostatnio mam 'fazę' na szpinak: pierogi, naleśniki, lasagne, nawet pizza! |
|
Powrót do góry |
|
|
6232
Czytelnik
Dołączył: 06 Kwi 2014 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość/region): Łódź Posiadane auto: FSO Polonez
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Czw 24 Kwi 2014, 17:21 Temat postu: |
|
|
Nie przepadam za oryginalnymi potrawami :P Lubię jedzenie proste i syte :) Uwielbiam szpinak i wszystko, co w składzie tenże szpinak ma- makaron ze szpinakiem, naleśniki ze szpinakiem i serem (mój faworyt), szpinakowy makaron, pierogi ze szpinakiem oraz lasagne szpinakową :) |
|
Powrót do góry |
|
|
OLEG22
Czytelnik
Dołączył: 06 Kwi 2014 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość/region): Świętochłowice Posiadane auto: MINI One/Cooper/Cooper S - R50/R52/R53
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Nie 27 Kwi 2014, 14:00 Temat postu: |
|
|
Witam wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie:-)
a ja dzisiaj przy niedzieli gotuję tradycyjny, polski rosołek a na drugie będzie mięsko i ziemniaczki z surówką, kurczak bedzie w carry więc coś innego:) |
|
Powrót do góry |
|
|
BOBIK3
Czytelnik
Dołączył: 06 Kwi 2014 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość/region): Konin Posiadane auto: Ford Transit VII
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pon 28 Kwi 2014, 08:28 Temat postu: |
|
|
Zazdroszczę. Ja nie mam czasu kompletnie na gotowanie i ostatnio jak coś jadam to zawsze na szybko. Zazwyczaj kanapka zrobiona i zjedzona w biegu. Tak czy inaczej jak już jadam dobry obiad to w restauracji. Kiedyś jak było więcej czasu to często na stole gościła lasagne - mój specjał. |
|
Powrót do góry |
|
|
Reklama
|
Wysłany: Pon 28 Kwi 2014, 08:28 Temat postu: reklama |
|
|
|
|
Powrót do góry |
|
|
lena99
Czytelnik
Dołączył: 06 Kwi 2014 Posty: 2 Skąd jesteś (miejscowość/region): Koszalin Posiadane auto: Opel / Vauxhall Astra G
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Sro 30 Kwi 2014, 21:25 Temat postu: |
|
|
ja już nie mogę się doczekać aż będę mogła przyrządzić leczo ze świeżych produktów z ogródka, a nie szklarniowych pseudo warzyw. a jutro na stole królują pulpeciki w sosie koperkowym :) a jakie menu u was? |
|
Powrót do góry |
|
|
MRKURT79
Czytelnik
Dołączył: 06 Kwi 2014 Posty: 1 Skąd jesteś (miejscowość/region): Chorzów Posiadane auto: Mercedes M-Klasse W163
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pon 05 Maj 2014, 10:32 Temat postu: |
|
|
Ja kocham treściwe dania ociekające tłuszczem dawną polską kuchnię , pieczoną golonkę z kapustką kiszoną gotowaną i zasmażaną, pierogi ze skwarkami
____________________
Ostatnio zmieniony przez MRKURT79 dnia Sro 26 Lis 2014, 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Fredrickwks98
Czytelnik
Dołączył: 19 Mar 2014 Posty: 7 Skąd jesteś (miejscowość/region): wrocław Posiadane auto: VOLKSWAGEN
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Czw 15 Maj 2014, 10:04 Temat postu: |
|
|
Naprawdę wyśmienitym daniem jest wędzony łosoś z cytryną, pieprzem i serkiem mascarpone zajadany z makaronem, uwielbiam to danie, bo jest przepyszne, wspaniałe danie na obiad czy imprezę, polecam każdemu serdecznie:) jak będzie potrzeba moge podac przepis:)
Ostatnio zmieniony przez Fredrickwks98 dnia Sro 26 Lis 2014, 21:40, w całości zmieniany 1 raz |
|
Powrót do góry |
|
|
Zybi_wroc
Debiutant
Dołączył: 04 Cze 2014 Posty: 20 Skąd jesteś (miejscowość/region): Dolny Śląsk Posiadane auto: c4 sedan
Piwa: 1/1
|
Wysłany: Sro 18 Cze 2014, 15:31 Temat postu: |
|
|
Chodzi za mną stek w wykonaniu mojej zony… Taki krwisty, niedopieczony |
|
Powrót do góry |
|
|
ciekawa.forumowiczka
Czytelnik
Dołączył: 18 Lip 2014 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość/region): Cieszyn Posiadane auto: Audi
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pią 18 Lip 2014, 13:29 Temat postu: |
|
|
Uwielbiam dania z kuchni włoskiej, a najbardziej risotto z pieczarkami i lasagne. _________________ PKT.22
Za pośrednictwem forum ,na naszych plecach chcesz wypromować inną stronę motoryzacyjną ?
Proponuję zaczać od ustaleń z autoadmin-em forum auto.com.pl |
|
Powrót do góry |
|
|
Breanna1201
Czytelnik
Dołączył: 08 Kwi 2014 Posty: 3 Skąd jesteś (miejscowość/region): Kielce Posiadane auto: Subaru Forester
Piwa: 0/1
|
Wysłany: Pią 15 Sie 2014, 19:24 Temat postu: |
|
|
W sezonie letnim na stole królują u nas sałatki i zupy krem. Szczególnie brokułowa i cukiniowa. Bez zagęstnika w postaci śmietany, można ta samo dobrze zagęścić małym młodym ziemniaczkiem Wystarczy wlać do zupy mniej wody, a zmiksowane warzywa same zrobią gęstą papkę. |
|
Powrót do góry |
|
|
Raffael
Czytelnik
Dołączył: 21 Wrz 2014 Posty: 9 Skąd jesteś (miejscowość/region): Łódź Posiadane auto: Mazda 6
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Nie 21 Wrz 2014, 14:01 Temat postu: |
|
|
A u mnie dizś tatar - produkcji mojej żonki, czyli najlepszy jaki moze być. Generalnie uwielbiam mięso pod wszelkimi postaciami a przymusowy wegetarianizm bylby dla mnie najwieksza karą. |
|
Powrót do góry |
|
|
Adam27
Czytelnik
Dołączył: 01 Wrz 2014 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość/region): Podlaskie Posiadane auto: kia
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Pią 26 Wrz 2014, 12:19 Temat postu: |
|
|
ja osobiście lubie strasznie gulasz węgierski ale z żona ostatnio praktykujemy śniadanka z tej strony (tu była reklama pkt.22)
palce lizać |
|
Powrót do góry |
|
|
AdiGostowski
Czytelnik
Dołączył: 02 Paź 2014 Posty: 6 Skąd jesteś (miejscowość/region): Brzesko Posiadane auto: Vel Satis 2.0
Piwa: 0/0
|
|
Powrót do góry |
|
|
LaticiaEuro2443
Czytelnik
Dołączył: 08 Kwi 2014 Posty: 4 Skąd jesteś (miejscowość/region): Mysłowice Posiadane auto: Iveco New Daily
Piwa: 0/0
|
Wysłany: Wto 07 Paź 2014, 15:00 Temat postu: |
|
|
placek po węgiersku
Składniki
4 spore ziemniaki (ok. 1/2 kg)
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajo
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz, olej do smażenia
1/2 kg wołowiny
1 duża cebula
po 1/2 strąka kolorowej papryki (czerwona, zielona)-żółta lepiej nie
tłuszcz do obsmażenia, 1 łyżka mąki, 1 łyżka przecieru pomidorowego
Etapy przygotowania
1
Obrane ziemniaki, cebulę i ząbek czosnku zetrzeć na tarce o małych oczkach (ja mam przystawkę do maszynki do mięsa i tak jest znacznie szybciej). Dodać mąkę, jajko, sól, pieprz, starannie wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć dość grube placki.
2
Wołowinę pokroić w kostkę (2x2), obtoczyć w mące i mocno obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do rondla, spieczoną mąkę z patelni spłukać zimną wodą i przelać do rondla. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i zeszkloną. Dusić ok. 1 godzinę.
3
Oczyszczoną paprykę pokroić w cienkie paski, po godzinie dodać do mięsa razem z przecierem pomidorowym, solą, pieprzem i dusić jeszcze 1/2 godziny. Zagęścić mąką lub Gustin fix-em jeśli jest taka potrzeba
4
Przełożyć placek sosem z mięsem, złożyć na pół i jeszcze polać sosem. Zrobić kleks ze śmietany, ozdobić np.szczypiorkiem. Smacznego |
|
Powrót do góry |
|
|
|