czujnik stopu wymiana

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Elektryka/Elektronika/Komunikaty.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
grzegorz250

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 133
Skąd jesteś (miejscowość/region): Sułkowice
Posiadane auto: panda 1.2(2011) stilo 1.8 (2002)
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pon 19 Wrz 2011, 22:44    Temat postu: czujnik stopu wymiana Odpowiedz z cytatem

Witam!
Ma może ktoś jakieś fotki albo dokładne namiary gdzie szukać czujnika stopu? Jakby co będe dźwięczny. Dzięki
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość gadu-gadu Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
CyraXXX

Przyjaciel Portalu
Przyjaciel Portalu


Dołączył: 10 Paź 2010
Posty: 263
Skąd jesteś (miejscowość/region): Lublin
Posiadane auto: Stilo JTD 115KM
Piwa: 11/2
PostWysłany: Pon 19 Wrz 2011, 23:03    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

pod pedałem hamulca
http://fiat.auto.com.pl/forum/viewtopic.php?t=113839&highlight=hamulca
_________________
Jazda STILO = jedna wielka niekończąca się przygoda Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
grubyperez

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 95
Skąd jesteś (miejscowość/region): Łodź
Posiadane auto: Croma 1.9 M-jet 150 KM
Piwa: 6/0
PostWysłany: Sro 21 Wrz 2011, 11:16    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest biały, z tego co pamiętam to pewnie będziesz musiał zdjąć taką plastikową osłonę( z pianką od góry, mocowaną na 3 kołki, których środki najpierw trzeba wcisnąć, a później wydłubać całość), odpinasz wtyczkę, i przekręcasz podobnie jak żarówkę (tylko nie jestem pewien czy w lewo czy w prawo. Zakładam że pewnie Ci się stop nie pali, jeśli masz trochę zdolności manualnych, to pewnie nawet nie będziesz musiał go wymieniać, wystarczy że rozbierzesz i wyczyścisz styki, miałem podobnie, nie wiem ile z tym jeździłem, ale zauważyłem wjeżdżając do garażu tyłem:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
grzegorz250

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 133
Skąd jesteś (miejscowość/region): Sułkowice
Posiadane auto: panda 1.2(2011) stilo 1.8 (2002)
Piwa: 0/0
PostWysłany: Nie 25 Wrz 2011, 11:08    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Faktycznie wymiana banalna tylko o mnie założyć czujnik lepiej najpierw bez kabli a potem je dopiąć. Osłonę tylko od str.kierownicy uchyliłem została na kołku od komory silnika i poszło wymiana max 10min. Musze jeszcze na dalszej trasie sprawdzić, nie chce zapeszać. Wielkie dzięki za pomoc. Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość gadu-gadu Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
marjano82

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 07 Mar 2010
Posty: 84
Skąd jesteś (miejscowość/region): Myślibórz
Posiadane auto: Ford Focus mk2
Piwa: 1/2
PostWysłany: Nie 25 Wrz 2011, 13:23    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Szukam właśnie tej części w EPER i znaleźć nie mogę. Ma ktoś może możliwość jakiegoś linka do niej podać, bo chciałbym nowy kupić do swojego autka. Kupiłem używany i podziałał kilka miesięcy, ogólnie jest tak, że dość łatwo zarówno ten mój stary jak i ten później zakupiony dają się wcisnąć i wyciągnąć (chodzi mi o te czarną ruchomą część czujnika)
_________________
Wszelkie opinie zawarte w tym poście są prywatnymi opiniami autora, powstałymi nieraz nie do końca świadomie.
Moderatorzy forum nie ponoszą więc odpowiedzialności za treści w nich zawarte.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
grzegorz250

Stały Bywalec
Stały Bywalec


Dołączył: 07 Mar 2009
Posty: 133
Skąd jesteś (miejscowość/region): Sułkowice
Posiadane auto: panda 1.2(2011) stilo 1.8 (2002)
Piwa: 0/0
PostWysłany: Nie 25 Wrz 2011, 14:04    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

ale czy się opłaci kombinować ja za nowy w serwisie zapłaciłem 29zł. oryginał. myśle Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość gadu-gadu Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
grubyperez

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 19 Wrz 2011
Posty: 95
Skąd jesteś (miejscowość/region): Łodź
Posiadane auto: Croma 1.9 M-jet 150 KM
Piwa: 6/0
PostWysłany: Nie 25 Wrz 2011, 15:50    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

grzegorz250 napisał:
ale czy się opłaci kombinować ja za nowy w serwisie zapłaciłem 29zł. oryginał. myśle Very Happy


To faktycznie, u mnie czujnik uszkodził się poza domem na działce, więc żeby z czystym sumieniem wrócić do domu, musiałem go jakoś naprawić, bo wracać po trasie bez stopu, za duże ryzyko, ale robiłem to z 2 lata temu i czujnik działa do dzisiaj Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
artleep

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 16 Paź 2009
Posty: 37
Skąd jesteś (miejscowość/region): Wrocław
Posiadane auto: Fiat Stilo 1.9 JTD 2001r
Piwa: 0/0
PostWysłany: Czw 29 Wrz 2011, 21:12    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Ja mam odwrotny problem bo światła STOP nie zawsze gasną po odpuszczeniu pedału. Czasem gasną, a czasem nie:/ Jak lekko podniosę pedał to jest OK. Rozebrałem czujnik i przez moment było dobrze ale teraz wróciło. Pół rokutemu wymieniałem na nowy. Czy może ten czujni jakoś się reguluje? Chodzi mi o długość tego "bolca" co dotyka pedału? Czy ewentualnie można nakleić na tą płytkę (na pedale) co dotyka czyjnika jaką cienką taśmę, żeby lepiej dociskała?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
twinsen

Dyskutant
Dyskutant


Dołączył: 25 Maj 2010
Posty: 57
Skąd jesteś (miejscowość/region): Będzin
Posiadane auto: Fiast Stilo 5d 2005 1.9 Multijet
Piwa: 0/0
PostWysłany: Pią 30 Wrz 2011, 07:36    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

artleep napisał:
Podepnę się pod temat, żeby nie zakładać nowego. Ja mam odwrotny problem bo światła STOP nie zawsze gasną po odpuszczeniu pedału. Czasem gasną, a czasem nie:/ Jak lekko podniosę pedał to jest OK. Rozebrałem czujnik i przez moment było dobrze ale teraz wróciło. Pół rokutemu wymieniałem na nowy. Czy może ten czujni jakoś się reguluje? Chodzi mi o długość tego "bolca" co dotyka pedału? Czy ewentualnie można nakleić na tą płytkę (na pedale) co dotyka czyjnika jaką cienką taśmę, żeby lepiej dociskała?


Miałem identyczny problem. STOP mi mrugał na wybojach, ludzie świecili mi
długimi, długo nie wiedziałem co jest grane, aż w końcu ktoś zajechał mi drogę
kulturalnie i wytłumaczył co mi się dzieje. W efekcie wziąłem kawałek filcu
takiego jak do nóg krzeseł czy stołów i po prostu nakleiłem na tym występie
który wciska bolec czujnika. Problem się skończył, STOP łapie jak trzeba,
koszt 0 zł bo filc miałem w domu, święty spokój: BEZCENNE.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
petarda

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 28 Lut 2011
Posty: 1344
Skąd jesteś (miejscowość/region): Gdańsk
Posiadane auto: Fiat Bravo 1,9 16V
Piwa: 57/9
PostWysłany: Pią 30 Wrz 2011, 22:44    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Jest prostszy i pewniejszy sposób, bierzesz kombinerki i tę blaszkę od pedału stopu która naciska "pipsztos" wyłącznika lekko odginasz i po problemie, bez zabawy z filcem który może odpaść.
_________________
|
Jak opuścić kopary biedakom?
Zajechać na stację limuzyną BMW 745 full wypas, wysiąść z gracją...
... i zatankować gazu za 50 zeta Smile)
full lans Smile)
|
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Radarek0

Czytelnik
Czytelnik


Dołączył: 23 Wrz 2017
Posty: 2
Skąd jesteś (miejscowość/region): Kielce
Posiadane auto: Opel Signum 2,2 DTI
Piwa: 0/1
PostWysłany: Czw 27 Wrz 2018, 10:13    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Czy mówiąc czujnik macie na myśli włącznik stopu czy jest w Stilo jeszcze dodatkowe ustrojstwo.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Elektryka/Elektronika/Komunikaty. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group