climatronic peugeot

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Wnętrze-klimatyzacja-nawiew-konsola
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
chemiczny999

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 12 Sty 2017
Posty: 14
Skąd jesteś (miejscowość/region): Podebłocie
Posiadane auto: citroen, c5, 1,8, 2004
Piwa: 0/5
PostWysłany: Wto 12 Cze 2018, 16:31    Temat postu: climatronic peugeot Odpowiedz z cytatem

Witam. Pacjentem jest peugeot 307 sw 2.0 hdi 2004. Autko ma padniętą klimę. Na wyświetlaczu, zaraz po starcie, obok temperatury miga kropka. Czy jest to jakiś kod usterki systemu klimatyzacji i jak go rozkodować? Post umieściłem w tym dziale bo peugeot to jednak nie citroen. Za pomoc oczywiście dziękuję,
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
the_1piotr

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 819
Skąd jesteś (miejscowość/region): siedlce
Posiadane auto: trafic II 2008. 2.0 dc i115 , espace IV 2008, 2.0dci dpf 173kM
Piwa: 26/6
PostWysłany: Wto 12 Cze 2018, 17:07    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

co to znaczy padnieta
jesli czynnik uciekl to climatronik bedzie w uspieniu ale wentylacja manualna bedzie dzialała

jesli padl wentylator lub jego rezystory to nic nie bedzie działać klima wyłaczy sie całkowicie ale mogą byc kontrolki

jesli padł tylko jeden rezystor dla silnika to ten bieg nie działa reszta funkcjonuje przy climatroniku moze takze sie wyłaczyć calkowicie

zacznij od bezpieczników kontrola mogą być np dwa dla silnika wentylacji jeden w kabinie drugi przy silniku i mooze być jeszcze jeden dla sterowania modułu klimatronika

sprawdz bezpiecznik sprzegła kompresowa klimatyzacji
sprawdz bezpiecznik (jesli jest) sterowania zmienną pojemnoscią kompresora )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
chemiczny999

Debiutant
Debiutant


Dołączył: 12 Sty 2017
Posty: 14
Skąd jesteś (miejscowość/region): Podebłocie
Posiadane auto: citroen, c5, 1,8, 2004
Piwa: 0/5
PostWysłany: Wto 12 Cze 2018, 20:25    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Auto nie jest moje więc nie jestem w stanie na bieżąco wszystkiego sprawdzić i dopilnować.Z tego co do tej pory dałem radę się zorientować:
- bezpieczniki sprawdzone i sprawne również te głębiej pod złączami w komorze silnika
- czynnik był dobijany i sprawdzona szczelność układu niestety nie znam renomy mechanika, który to przeprowadzał
- nawiewy wewnątrz działają jak należy
- po załączeniu A/C nie uruchamia się wentylator przy chłodnicy
- opornica przy chłodnicy na dwóch pinach napiecie 12V na dwóch około 3V
- po złączeniu pinów od wentylatora (te które wychodzą z opornicy) wentylator załącza się
- do dziś załączała się sprężarka klimatyzacji, dziś stanęła, brak zasilania na kostce a na wyświetlaczu climatronica pojawiła się migająca kropka
Właśnie ta migająca kropka mnie zastanawia. Czy ona sekwencją migania pokazuje błąd działania układu? Nic nigdzie jeszcze nie znalazłem na ten temat.
Czy w tym aucie są gdzieś jeszcze bezpieczniki od klimatyzacji oprócz tych w kabinie po lewej stronie i dwóch warstw w komorze sinlika?
Za wszelką pomoc dziękuję.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
the_1piotr

Auto Maniak
Auto Maniak


Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 819
Skąd jesteś (miejscowość/region): siedlce
Posiadane auto: trafic II 2008. 2.0 dc i115 , espace IV 2008, 2.0dci dpf 173kM
Piwa: 26/6
PostWysłany: Wto 12 Cze 2018, 21:22    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

migająca lampa nie sygnalizuje kodów od tego jest złacze obd II gdzie podlączasz komputer do diagniozy i on ci powie co się tak własciwie stało

lampka sygnalizuje ze kalkulator (moduł klimatyzacji ) ma problem z pracą w tym wypadku jak mówisz nie moze z jakiegoś powodu sterowac wentylaorem i jego zakresami a teraz wyłaczył spręzarkę (wyłaczył zasilanie na sprzegło kola pasowego kompresora ) pewnie celowo zeby nie uszkodzić skoro brak chłodzenia skraplacza i cisnienie z tego powodu nadmiernie wzerasta na skraplaczu

najlepiej wstawić do kogoś kto ma schematy do twojego modelu auta lub zaopatrz się w nie np na chomiku
i samemu rozkwinisz znając dzieki nim budowe

lub liczyć na kogoś kto juz to robił ale to loteria ze bedzie to samo

sprawdz wentylatory czy na oddzielnym napieciu pomijając instalacje auta chodzą , sprawdz rezystory oporu dla małych i srednich obrotów moze spalone (dosc czesta wada pugotów , są chyba w obudowie wentylatorów) i dla tego nie chodza wiatraki
sprawdzić czynnik czy jest wymgana ilossc
sprawdzić sensor cisnienia na skraplaczu (mozna go podmienic nie spuszczjac czynnika (on steruje włczeniem i wyłączeniem klimy oraz mierzy cisnienie w ukladzie i na jego podstawie komputer klimy nakazuje właczy wentylatory oraz wybiera zakres z jaki sie maja obracać
bezpieczniki skoro brak rozpiski to wszystkie po kolei
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Postaw piwo (podziękowanie dla autora tej wiadomości)
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum forum.auto.com.pl Strona Główna -> Wnętrze-klimatyzacja-nawiew-konsola Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


Powered by phpBB © 2001, 2006 phpBB Group